Artiklar om hundar - Sjukdomar, tips, råd och annan intressant läsning

HÄR SÄLJS POLSKA SMUGGELHUNDAR

Här görs olagliga affärer upp. På öppen gata säljs insmugglade polska hundar utan giltig vaccination eller andra papper. – Det är väldigt dumdristigt att göra sådana affärer, säger länsnsveterinär Lennart Sjöland.
Chihuahuor säljs för halva priset på den svarta marknaden. En valp kostar där 6 000–12 000 kronor. Normalt ligger priset på 10 000–20 000.
Hundarna annonseras ut på Internet och affärerna görs sedan upp i baksätet på en bil. Men chihuahuahundar som köpts på den svarta marknaden kan bära på smittsamma sjukdomar, däribland rabies.

Vaccinerade familjen
– Vi åkte in till lasarettet i Kristianstad och vaccinerade hela familjen, säger en tvåbarnspappa som köpt två chihuahuor av en säljare i Malmö.
Jordbruksverket har under de senaste två månaderna fått rapporter om flera dödsfall bland insmugglade hundar.
– Många vänder sig till den illegala marknaden och tror att de gör en bra affär. Men i själva verket är det många hundar som är sjuka. När man upptäcker det och vill lägga dem i karantän i en full period på fyra månader kostar det 28 000, säger Maria Cedersmygh, veterinärinspektör vid jordbruksverket.

Tassen växte snett
Paret Kent och Åse Jörgensen som är hunduppfödare råkade riktigt illa ut när de för en tid sedan köpte två chihuahuavalpar via Internet.
– Båda hade loppor, hanen diarré och tikens ena tass växte snett, säger Kent Jörgensen till Kristianstadsbladet.
Paret lyckades lämna tillbaka tiken men beslöt att behålla hanen. Men när de började undersöka hundens papper fick de veta att intygen var falska.
Jordbruksverket har under de senaste månaderna fått rapporter om minst fem dödsfall.
– Det är chihuahuahundar som är dödligt sjuka och inte går att rädda. Vi tror att det finns ett mörkertal och tror att det finns massor med sjuka djur som köps på illegala vägar, säger Maria Cedersmygh.

Källa: Expressen.se
Av CLAES CARLSON och KASSEM HAMADÉ
» Övriga publicerade artiklar
Artikel läst 3908 ggr