CHOW-CHOW

Land: Kina

Chow-chow kan uppvisa en lång och intressant historia. Ursprungligen kommer den från Kina, där den fram till årtusendet närmast f.Kr. användes som tempelhund. Dess uppgift var att skrämma bort onda andar, och det var av den anledningen man ville ha chow-chow med ett så hotande och dystert ansiktsuttryck som möjligt. Till Europa kom rasen redan på 1700-talet, där den alltsedan dess varit mycket populär som sällskapshund.

En chow-chow skall enligt standarden påminna om ett lejon med värdigt uppträdande och bister uppsyn. Den ska vara livlig och rörlig men ha tämligen styltiga rörelser. Huvudet är stort och brett med små, svagt rundande ståndöron. Kroppen är kort och stark, benen grova och raka. Svansen är högt ansatt och bärs rundad i en båge liggande på ryggen.

En släthårig variant av chow-chow finns men är mycket sällsynt. Vanligen har rasen tjock, rak päls som är särskilt riklig runt halsen (lejonman). Färgen är svart, röd, gulröd, gräddfärgad, blå eller vit, aldrig flerfärgad. Mankhöjden bör uppgå till minst 46 cm.
» Övriga publicerade hundraser
Källa: All Världens Hundar