BORDEAUX-DOG

Land: Frankrike

Användnings område
Sällskap/vakt
DdB har i många århundrade, används som stridshundar i hets mot tjurar, björnar och i kamp. Den har också används till att vakta vapen, soldater, gårdar och kött åt slaktarna. Samt används i jakt på stort villebråd, något den gjorde med stort mod och smidighet.
För att få fram underbettet, blandade man in Engelsk Bulldog i rasen och på så sätt att de kunde få ett fastare grepp om sina jaktbyten, därmed blev rasen prognat (framskjutande underkäke).
Beskrivning av nuläget
Som vi tidigare har beskrivit har rasens användnings område varit många, men sedan 90-talets början, har rasen i hemlandet och i resten av världen endast avlats fram som sällskap och familjehundar.
Trots sin korta nos, har DdB visat sig ha ett utomordentligt spår och sök sinne, och har ett stort jaktintresse, den vittrar först högt för att sedan sätta nosen i marken och följa spåret. P.g.a. av sin korta nos, lämpar sig rasen ej för jakt i dag.
Mentala och fysiska egenskaper
DdB är en mentalt stabil, kärleksfull och medgörlig ras. Den har massor av charm och en utpräglad personlighet som är svår att hitta i andra raser. Den vaktar sitt hem och sin familj, men utan obefogad aggressivitet Den har en koloss storlek med ett massivt huvud som bara det medför respekt. DdB markerar med skall och sitt allmänna uppförande om det kommer någon. Man måste ha klart för sig att sinnelaget är ganska så egensinnigt. Den har en klart egen vilja för vad som är nödvändigt, när detta eventuellt bör utföras, hur och i vilken takt, dock detta är mer präglad hos hanhundar. Den är känslig, och har en sen mognad så väl fysiskt som mentalt. Den är en fantastisk familjehund som fungerar socialt utmärkt inom sin familj, utanför, samt med andra djur. DdB kan i visa situationer vara lite reserverad mot främlingar.
DdB är en atletisk koloss

PÄLS:

Pälsstrukturen skall vara fin, kort och mjuk vid beröring.

Färg: Enfärgat i alla nyanser av rödgult-fran mahogny till isabella (gulvit). Bra pigmentering bör eftersträvas. Smärre vita fläckar är tillatna pa bröst och tassar.

Mask: Variant 1:

SVART MASK. Masken är ofta föga utbredd och far inte gå upp över skallpartiet. Den får förekomma tillsammans med lätta mörka skuggningar pa skallen, öronen, halsen och ryggen. Nostryffeln skall da vara svart

Variant 2:

RÖD MASK. Nostryffeln är då kastanjebrun och såäven ögonkanterna.

Variant 3:

UTAN MASK. Pälsfärgen är rödgul. Huden förefaller röd. Nostryffeln är här rödaktig eller rosa.

STORLEK/VIKT:

Mankhöjden skall nästan motsvara omkretsen på huvudet.

Mankhöjd: Hanhund: 60-68cm

Tik: 58-66cm

En avvikelse pa –1 eller +2 tolereras.

Vikt: Hanhund: Minst 50kg

Tik: Minst 45 kgFör mer info. www.doguedebordeaux.se
» Övriga publicerade hundraser
Källa: All Världens Hundar