KARELSK BJÖRNHUND

Land: Finland

Den karelska björnhunden tillhör egentligen den ryska spetshundsgrupp som kallas laikor och fanns ursprungligen inte väster om gränsen till Finland.
Renodlingen skedde emellertid huvudsakligen i Finland på 1930-talet, och rasen är nu spridd över hela norra Skandinavien. Något sammanhanghänger väl detta med att björnen, rasens egentliga villebråd, visserligen blivit alltmera sällsynt men att den karelska björnhunden också visat sig vara en utmärkt älghund.
Rasen används numera mer för att jaga älg och hjort än björn. Stålhård kondition, inbundet med djärvt temperament är de utmärkande dragen för den karelska björnhunden, som dock enligt standarden ”icke får visa farlig argsinthet mot människor”!.

Huvudet har typisk spetskaraktär med upprättstående öron och mörkbruna, livliga ögon. Svansen bör bäras ringlad, helst ej vara stubbad eller halvlång. Pälsen är rak och styv och står ut något från kroppen. Färgen är svart med brun skiftning, gärna med vita tecken på huvud, hals, ben och svanstipp. Mankhöjden är 54 – 60 cm för hanhund, 48 – 53 cm för tik.
» Övriga publicerade hundraser
Källa: All Världens Hundar